Головна » 2010 » Серпень » 6 » В Бердичеві розпочата акція «Обстежуйся своєчасно! Не зволікай!»
16:07
В Бердичеві розпочата акція «Обстежуйся своєчасно! Не зволікай!»

Мабуть кожен житель нашого міста Бердичева вже бачив плакати з надписом «Обстежуйся своєчасно! НЕ ЗВОЛІКАЙ!», які прикрашають вуличні сіті-лайти. Та навряд чи хтось дочитав їх до кінця – а даремно, адже в цих агітках іде мова не про що інше, як про здоров’я. Справа в тому, що у нашому місті у рамках всеукраїнської акції розпочато інформаційну компанію, яка має за мету інформувати широкі верстви населення щодо важливості ранньої діагностики та лікування таких онкозахворювань, як рак шийки матки та рак молочної залози. 


А також звернути увагу громадськості до проблем зі здоров’ям та активізувати відвідування поліклінік, зокрема і онкологічного відділення. Організаторами акції у Бердичеві є Бердичівська МРГО «Добра справа» за підтримки ГО «Здорове людство», які спільними зусиллями організували 5 серпня прес-конференцію за участю представників ЗМІ та фахівців центральної міської лікарні.

Відкрив прес-конференцію Балюк Юрій Васильович, голова БМРГО «Добра справа», який розповів про мету та завдання даного проекту, а також оприлюднив результати національного опитування щодо сприйняття українцями необхідності онкодіагностики, в якому прийняло участь 2028 респондентів різного віку. В результаті опитування виявилося, що жінки більш уважно відносяться до свого здоров’я, ніж чоловіки, вони частіше самі проходять діагностику та звертаються до профільних лікарів. Разом з тим, категорія населення старше 65 років надає меншу увагу своєму здоров’ю, звертаючись до лікарів тільки при наявності якихось симптомів. В ході опитування було з’ясовано що сільське населення рідше звертається до лікарів, ніж жителі міста. Саме серед жителів сіл значно більше тих, хто хибно вважає що діагностика ніяк не допоможе вберегтися від хвороби.

Опитування показало, що українці все ще не приділяють достатньої уваги своєму здоров’ю, доводячи хворобу до того стану, коли вилікувати її уже практично неможливо. Саме тому дана інформаційна компанія має привернути увагу громадськості до проблеми онкозахворювань та завчасне виявлення і лікування хвороби. Представники БМРГО «Добра справа» не збираються зупинятися на зробленому, у їх планах є забезпечення амбулаторій центральної міської лікарні санітарними бюлетенями, та проведення в кінці місяця зустрічі лікарів з населенням для проведення роз’яснювальної роботи.

На прес-конференції були присутні і два лікаря міської лікарні – онколог Печенюк Юрій Петрович та гінеколог Буба Михайло Карпович. Вони розповіли представникам засобів масової інформації про сумну статистику захворювання бердичівлянок на рак молочної залози та рак шийки матки. Так, Юрій Петрович зазначив, що на наше місто з неповними 80 000 жителів припадає 1600-1700 онкохворих, за останні роки збільшилась кількість жінок хворих на рак молочної залози, а за минулих півроку виявлено аж 24 пацієнтки з таким діагнозом. Проте бердичівський онколог запевняє: причин для паніки немає. Діагноз хоч і серйозний, проте він не смертельний, тим паче що онкологія не стоїть на місці а продовжує розвиватися. Все залежить від стадії, на якій виявлено рак. Тому Юрій Петрович порекомендував жінкам проходити регулярний огляд у онколога, або проводити обстеження самостійно методом пальпації.

Лікар гінеколог Буба Михайло Карпович розповів про ракове захворювання шийки матки, яке теж досить часто зустрічається у жінок. Правда заспокоїв, що ракова трансформація клітин при цьому захворюванні триває від 5до 10 років, і при вчасному виявленні легко піддається лікуванню. Як сказав гінеколог, головним завданням зараз є організувати населення і пояснити всім, що завчасне гінекологічне обстеження може виявити ракове захворювання на самій ранній стадії, коли його ще легко можна вилікувати.

Водночас пам’ятайте, що профілактичне онкообстеження практично безкоштовне, максимум за що доведеться заплатити, так це за гінекологічний набір. Огляд лікаря безкоштовний, аналізи також. Єдині витрати, які на Вас чекають – це час. Але набагато легше витратити годину на обстеження, ніж місяці на лікування, тож не зволікайте, а намагайтеся частіше проходити подібні профілактичні огляди.

Денис ЗАРЕМСЬКИЙ
Переглядів: 1880 | Додав: Yuri | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Oscar  
0
I told my kids we'd play after I found what I nedeed. Damnit.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]