Головна » 2013 » Липень » 16 » "Єврейська держава Бердичів" - історичний нарис, який доступний для всіх.
20:50
"Єврейська держава Бердичів" - історичний нарис, який доступний для всіх.

Днями світ побачила книга Юрія Балюка "Єврейська держава Бердичів", яку презентував сам автор у кав’ярні польського товариства. Автор історичного нарису намагається на основі архівних матеріалів висвітлити різноманітні сторони життя єврейської громади міста Бердичева з 1900 по 1941 роки, осмислити поняття «єврейська державність». Саме в довоєнні роки у Бердичеві проживало багато євреїв і доля міста залежала від них.                                                                   "Справа в тім, що євреї – це народ, історія якого є невід’ємною частиною української історії з усіма її чорними та білими плямами. Це сусід, якого не любиш через його підприємливість та чужорідність, але водночас любиш за дотепність та гумор," - говорить Юрій Балюк.                                             Книга відкриває читачеві тогочасну дійсність, - можливо й досвід тих поколінь, - яка подекуди є актуальною сьогодні. Автор намагався не перевантажувати текст незрозумілими термінами та великою кількістю історичних дат, тому книжка вийшла доступною як для учнів старших класів, так і для дорослих, які раніше не цікавилися історією.

                                                                                                                      Уривки з книги "Єврейська держава Бердичів": "У неділю, 9 липня 1922 року, в родині пекаря Грінберга, що жив по вулиці Мостовій №2 відбувся обряд обрізання. Всі формальності при цьому були дотримані, але завідуючий підвідділом ЗАГС Корнієнко та секретар Максимович прийшли до Грінберга з привітаннями і були присутніми весь час до завершення церемонії «не удовольствовавшись тем угощением, которое им было преподнесено с самого начала. Думаю, что такое хождение по торжествам представителей Загса не совсем входит в круг их обязанностей по отделу и, кроме того умаляет среди населения престиж Советской власти...»                                     "Щодо загального стану вулиць та доріг, то можна описати однією газетною заміткою за 1923 рік «Во тьме египетской»: «В Крикинском переулке горел электрический фонарь. Четвертый день, как по неизвестным причинам, фонарь не горит. Жители переулка, бродя «во тьме египетской» ломают шеи на невозможной мостовой и тротуарах, и тонут в непроходимых лужах".

Історичний нарис про євреїв Бердичева у 1900 - 1941 роки ви можете прочитати, на нашому сайті - натиснувши на відповідний банер, що знаходиться у колонці "Цікаво". Диск з книгою можете придбати у м. Бердичів, універмаг "Ювілейний", 1-ий поверх, книгарня "Нова книга" або звернувшись до автора за телефоном 097 914 32 61.

Переглядів: 2157 | Додав: Yuri | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]