Головна » 2011 » Березень » 29 » «Невже є модним зачерствіти? Чому панує «тупизна?»: бердичівлянин Юрій Балюк презентував книгу «Хто ми?»
12:35
«Невже є модним зачерствіти? Чому панує «тупизна?»: бердичівлянин Юрій Балюк презентував книгу «Хто ми?»

«Сліпі, глухі й німі»... «Боягузи, вбивці, злодії»... «Тупі двоногі покидьки, які у гріхах шукають спасіння своєї душі і доживають дні у зрадах»... Дозвольте представити: все це – нинішні українці очима, серцем і душею Юрія Балюка. 25-річний бердичівлянин, вчитель біології 10-ї школи, засновник і голова громадської організації «Добра справа» презентував днями у центральній бібліотеці свою книгу «Хто ми?». Присутнім автор збірки прагнув розкрити своє бачення особистості у часи кризи, намагався з’ясувати, чи є його земляки і співвітчизники нормальними батьками, працівниками, членами суспільства. Юрія Балюка цікавить: а чи можуть вони встояти перед обставинами і людьми, які їх створюють, не прогнувшись?

Роботу над книгою, яка існує поки лише в електронному вигляді, автор розпочав у 2007-му. Що спонукало взятися за перо? Все, що накопичилося всередині юнака, який щойно закінчив навчання і почав працювати. Те, що виплеснув – віршоване і прозаїчне – має доволі похмурі кольори і для багатьох – неприємний запах: не радує, мовляв, на позитив не налаштовує. Як можна із таким іти до учнів, питають? Можна, відповідає Балюк, і робить він це абсолютно спокійно.

Юрій Балюк, автор книги «Хто ми?»: «Буквально 2-3 роки і зміняться покоління... Між нами утвориться прірва, навіть у ментальності. А сьогоднішні учні – з великим потенціалом, вони багато чого не розуміють з того, що розуміли ми і навпаки. Молодь нині зовсім по-інакшому мислить. Боюсь, що їхні добрі починання будуть викорінені на самому початку. Нинішніми умовами. Ось це мене непокоїть. А так... Негативу я не відображаю, а учні мені допомагають творити і нормально при цьому себе почувати. Адже серед них повно тих, з ким можна поспілкуватися на рівних.»

Цікава, напевне, вийшла книжка, жартує сам автор, «помірковані» видавництва не взялися надрукувати її, звинувативши його мало не у фашизмі, тим, хто притримується «правих» поглядів, не вистачило у рядках гніву і підбурення до бунту. А Балюк всього-навсього написав щиро і від душі. Просто не чужої, а своєї.

Юрій Балюк, автор книги «Хто ми?»: «Це, свого роду, душевний бунт проти певних устоїв, певних стереотипів. Можливо, все це з юності: той максималізм, існування певних ідеалів... Була ж свого часу чиста дошка, куди вписували найкращі цінності, а нині я їх не бачу і що мені з цим робити? Чи буде точити цей черв’ячок й надалі, чи зміниться все на краще? Поки що не можу на це нічого сказати.»

Аби не думали, що в його арсеналі лише чорна фарба, зачитав Юрій Балюк і дитячі казки. Так, виявляється, він, окрім того, пише надзвичайно світлі і добрі речі, що з ними теж колись ознайомить широкий загал. Але сьогодні, нагадує, українці тонуть у проблемах, що їх створюють їм, що їх створюють вони самі. А значить поки що він мусить говорити про болюче і неприємне. Навіть, якщо це подразнюватиме чиїсь псевдо тонкі натури.

Юрій Балюк, автор книги «Хто ми?»: «Ідея самих творів відображає наше суспільство, його побут, і, якщо людині що-небудь не сподобається у цих творах, то нехай вже вибачають: це є правда. Я описую здебільшого сюжети із життя. Так, там є трохи вимислу, але загалом це реальність.»


Автор: Олександр Єжель

Переглядів: 942 | Додав: Yuri | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]